Kategorie blogu
Populární příspěvky





Tradičních způsobů, jak připravit Gyokuro, je samozřejmě více. My zde uvádíme jeden z nich.
K přípravě Gyokura tradičním způsobem potřebujeme:
Pro správné navážení množství čaje se ještě hodí váha nebo lžička Hagoita. A pokud si chcete zkontrolovat teplotu, tak teploměr.
Při první přípravě doporučujeme dodržet doporučené množství čaje, které je vždy uvedeno u daného čaje. Pro další přípravy již s množstvím můžete experimentovat.
Převařenou vodu nalijte do misky yuzamashi. V té dojde k částečnému ochlazení vody.
Přelejte z yuzamashi vodu do připravených šálků.
Následně přelejte vodu ze šálků do konvičky kyusu. Voda se tím opět ochladí a konvička se zahřeje.
Dalším krokem je nalití vody z konvičky zpět do připravených šálků.
Nyní je čas vsypat připravený čaj do konvičky kyusu. Doporučujeme si přičichnout k uvolňující se vůni Gyokura.
Nyní je ten čas, kdy zalejeme čaj vodou z šálků. Voda by měla mít správnou teplotu přesně pro Gyokuro.
Nyní je ten čas, kdy bychom měli změřit nebo alespoň odhadnout dobu louhování. U Gyokuro doporučujeme pro první nálev 90 sekund. Nicméně i s dobou louhování lze experimentovat.
Nyní je ten čas, abychom začali čaj rozlévat. Pro správné, respektive spravedlivé rozložení chuti mezi oba šálky doporučujeme do prvního šálku nalít polovinu nálevu. Tato metoda se jmenuje mawashi sogi.
Druhý šálek naplníme celý.
A vrátíme se k prvnímu šálku a dolejeme.
Pokud bychom připravovali 3 šálky, nalijeme polovinu do prvního šálku, polovinu do druhého, třetí plný a doplníme druhý a následně první šálek.
Pozor: doporučujeme vyprázdnit konvičku kyusu do poslední kapky. Zajistí nám to další kvalitní nálevy, protože čaj se nebude louhovat ve zbývající vodě.
Nyní přichází ta část, kdy můžete začít vychutnávat svůj čaj Gyokuro. Konvičku nechejte zavřenou, ať čajové lístky nevychladnou a jsou do druhého nálevu připraveny v nejlepší konvici.
U dalších nálevů postupujeme stejně. Pouze vynecháme kroky, kdy jsme vodu nalévali do konvičky. Převařená voda by měla v průběhu vychutnávání vašeho čaje vychladnout, takže není potřeba tak ochlazovat. A konvička je nahřátá a připravená s čajem. Takto si můžete připravit nejméně 3 nálevy.
Pokud byste měli jakékoli dotazy, neváhejte se na nás obrátit. Přejeme krásné chvíle s čajem Gyokuro.