Blog

Jak připravit Gyokuro tradičním způsobem

167 Zobrazení
 

Tradičních způsobů, jak připravit Gyokuro, je samozřejmě více. My zde uvádíme jeden z nich.

K přípravě Gyokura tradičním způsobem potřebujeme:

Tradiční příprava Gyokuro - co budeme potřebovat

Pro správné navážení množství čaje se ještě hodí váha nebo lžička Hagoita. A pokud si chcete zkontrolovat teplotu, tak teploměr.

Krok 1 - navažte si potřebné množství čaje

Při první přípravě doporučujeme dodržet doporučené množství čaje, které je vždy uvedeno u daného čaje. Pro další přípravy již s množstvím můžete experimentovat.

Navážení nebo odměření množství čaje

Krok 2 - nalijte vodu do chladící misky yuzamashi

Převařenou vodu nalijte do misky yuzamashi. V té dojde k částečnému ochlazení vody.

Nalejte vroucí vodu do chladící konvičky yuzamashi

Krok 3 - přelejte vodu z yuzamashi do šálků

Přelejte z yuzamashi vodu do připravených šálků. 

Nalejte vodu z yuzamashi do připravených  šálků
Druhý šálek

Krok 4 - ze šálků přelejte vodu do konvičky kyusu

Následně přelejte vodu ze šálků do konvičky kyusu. Voda se tím opět ochladí a konvička se zahřeje.

Z misek přelejte vodu do konvičky kyusu
I druhý šálek

Krok 5 - Vodu z konvičky nalijte zpět do šálků

Dalším krokem je nalití vody z konvičky zpět do připravených šálků.

Vodu z konvičky nalejte zpět do šálků
I druhý šálek naplňte vodou z konvičky

Krok 6 - vsypte čaj do konvičky

Nyní je čas vsypat připravený čaj do konvičky kyusu. Doporučujeme si přičichnout k uvolňující se vůni Gyokura.

Vysypte připravený čaj do konvičky kyusu

Krok 7 - zalejte čaj vodou z šálků

Nyní je ten čas, kdy zalejeme čaj vodou z šálků. Voda by měla mít správnou teplotu přesně pro Gyokuro.

Zalejte čaj v konvičce vodou z šálků
Zalejte čaj v konvičce vodou z obou šálků

Krok 8 - necháme louhovat

Nyní je ten čas, kdy bychom měli změřit nebo alespoň odhadnout dobu louhování. U Gyokuro doporučujeme pro první nálev 90 sekund. Nicméně i s dobou louhování lze experimentovat.

Necháme louhovat a můžeme přeměřit teplotu

Krok 9 - Přelití hotového čaje do šálků - mawashi sogi

Nyní je ten čas, abychom začali čaj rozlévat. Pro správné, respektive spravedlivé rozložení chuti mezi oba šálky doporučujeme do prvního šálku nalít polovinu nálevu. Tato metoda se jmenuje mawashi sogi.

První šálek naplníme do půlky

Druhý šálek naplníme celý.

Druhý šálek naplníme celý

A vrátíme se k prvnímu šálku a dolejeme.

A doplejeme i první šálek

Pokud bychom připravovali 3 šálky, nalijeme polovinu do prvního šálku, polovinu do druhého, třetí plný a doplníme druhý a následně první šálek.

Pozor: doporučujeme vyprázdnit konvičku kyusu do poslední kapky. Zajistí nám to další kvalitní nálevy, protože čaj se nebude louhovat ve zbývající vodě.

Krok 10 - vychutnejte si své Gyokuro

Nyní přichází ta část, kdy můžete začít vychutnávat svůj čaj Gyokuro. Konvičku nechejte zavřenou, ať čajové lístky nevychladnou a jsou do druhého nálevu připraveny v nejlepší konvici.

Připravené Gyokuro

Krok 11 - další nálevy

U dalších nálevů postupujeme stejně. Pouze vynecháme kroky, kdy jsme vodu nalévali do konvičky. Převařená voda by měla v průběhu vychutnávání vašeho čaje vychladnout, takže není potřeba tak ochlazovat. A konvička je nahřátá a připravená s čajem. Takto si můžete připravit nejméně 3 nálevy. 

Příprava na další nálevy

Pokud byste měli jakékoli dotazy, neváhejte se na nás obrátit. Přejeme krásné chvíle s čajem Gyokuro.

 
Zveřejněno v: Přípravy a návody