Blog

Péče o náčiní pro Senchu a Gyokuro

90 Zobrazení
 

Každá konvička, každý šálek vypráví příběh stovek připravených nápojů. Kvalitní náčiní pro japonské čaje se používáním zušlechťuje a získává jedinečný charakter. Správná péče tento proces umocňuje a prohlubuje náš vztah k čajovému rituálu.

Konvička (kyusu)

Srdce přípravy japonských čajů tepe v konvičce. Právě zde probíhá magický tanec čajových lístků s vodou, který dává vzniknout dokonalému nálevu.

Výběr konvičky

Velikost vybírejte podle typu čaje - pro Gyokuro volte menší konvičku (150-200 ml) umožňující koncentrovanější nálev, pro Senchu větší (300-400 ml)

Věnujte pozornost sítku - pro fukamushi Senchu je nezbytné extra jemné sítko zachycující drobné částice, pro běžnou Senchu postačí standardní jemnost

Při výběru materiálu myslete na vlastnosti čaje - pro Gyokuro se hodí keramické konvičky lépe udržující nižší teplotu (50-60°C), pro Senchu jsou vhodné také konvičky z porézní hlíny, které podporují chuť při vyšších teplotách (70-75°C)

První setkání s konvičkou

  • Novou konvičku nejprve vypláchněte čistou vodou
  • Připravte první nálev ze zelených čajových lístků
  • Tento nálev vylijte - slouží k pročištění konvičky a zahájení procesu "zrání"
  • Teprve poté začněte konvičku používat pro váš oblíbený čaj

Každodenní péče

  • Po každém použití konvičku vypláchněte čistou vodou
  • Nechte důkladně vyschnout
  • Pravidelně kontrolujte sítko - mělo by zůstat průchodné
  • U Fukamushi Senchy věnujte zvláštní pozornost čištění sítka od jemných částic

Dlouhodobá péče

  • Dbejte na čistotu výlevky
  • Uchovávejte na suchém místě mimo přímé slunce
  • Při delší nečinnosti konvičku zcela vysušte

Sledujte vývoj patiny - kvalitní konvička časem získává jemný povlak, který zušlechťuje chuť čaje. Poznáte to podle mírně tmavšího zabarvení vnitřku a jemnějšího povrchu

Šálky (yunomi)

V šálku vrcholí cesta čaje. Jeho tvar a materiál umocňují vizuální i chuťový zážitek z každého doušku. Pro Gyokuro volte menší šálky (40-60 ml) umožňující vychutnat koncentrovaný nálev, pro Senchu jsou ideální střední šálky (100-150 ml).

Péče o šálky

  • Před použitím šálky lehce nahřejte - teplota šálku by měla odpovídat teplotě připravovaného čaje
  • Po použití opláchněte čistou vodou
  • Sušte dnem vzhůru na bambusové podložce
  • Uchovávejte odděleně, aby nedošlo k poškrábání

Stejně jako konvičky, i šálky časem získávají charakteristickou patinu - jemný povlak, který je známkou "zralosti" nádobí a přispívá k lepšímu chuťovému zážitku

Péče o čajové náčiní se může stát součástí vašeho mindfulness rituálu. Každý moment věnovaný údržbě prohlubuje váš vztah k čajové cestě a přispívá k dokonalosti příštího šálku. Pamatujte, že kvalitní nádobí je investicí - čím více péče mu věnujete, tím lépe vám bude sloužit a tím bohatší budou vaše čajové zážitky.

 
Zveřejněno v: Přípravy a návody