Blog

Na co je dobrý zelený čaj - zdravotní přínosy japonského zeleného čaje

118 Zobrazení
 

Japonský zelený čaj je po staletí ceněn nejen pro svou chuť, ale i pro řadu pozitivních účinků na zdraví. Moderní vědecké studie stále více potvrzují, že pravidelné pití zeleného čaje může podpořit různé aspekty našeho zdraví. Zelený čaj z listů Camellia sinensis je bohatým zdrojem bioaktivních látek, zejména polyfenolů (katechinů), aminokyseliny L-theaninu a mírného množství kofeinu. Díky tomuto unikátnímu složení přispívá zelený čaj k antioxidační ochraně organismu, normálnímu metabolismu tuků, kognitivní činnosti, zdraví srdce a dalším funkcím​.

​Níže se podrobně zaměříme na hlavní zdravotní přínosy japonských zelených čajů podložené vědeckými studiemi.

Matcha, Sencha a Gyokuro – zdroj antioxidantů a dalších aktivních látek

Sencha představuje nejběžnější formu japonského zeleného čaje – jsou to lístky sklizené na slunci, rychle napařené k zastavení oxidace a následně sušené.

Gyokuro a Matcha pocházejí ze speciálně zastíněných čajových lístků. Zastínění rostlin před sklizní zvýší obsah chlorofylu a L-theaninu v listech a sníží jejich hořkost. Gyokuro se zpracovává jako celolistový čaj vysoké kvality, zatímco Matcha se mele na jemný prášek.

Díky tomu, že se Matcha prášek při konzumaci celý rozptýlí ve vodě a přijímáme celý list, má vyšší koncentraci prospěšných živin a antioxidantů než běžný vyluhovaný zelený čaj​.

Matcha obsahuje celkově silnější dávku polyfenolů a dalších látek – například může mít vyšší obsah katechinu EGCG i kofeinu na porci – což zvyšuje intenzitu jejích účinků.

Gyokuro je známé vysokým obsahem L-theaninu, což mu dodává jemnou, nasládlou chuť umami a přispívá k výraznému relaxačnímu efektu při jeho konzumaci​.

Celkově však všechny tři druhy – Matcha, Sencha i Gyokuro – sdílejí podobné složení účinných látek, zejména katechinů (hlavně epigalokatechin galátu, EGCG), L-theaninu, kofeinu, vitaminů a minerálů​.Díky tomu se jejich zdravotní přínosy v zásadě překrývají.

Antioxidační vlastnosti a ochrana buněk

Jedním z nejdůležitějších přínosů zeleného čaje je jeho mimořádně silný antioxidační účinek. Zelený čaj je bohatý na přírodní antioxidanty – zejména polyfenoly typu katechinů, z nichž nejúčinnější je EGCG​. Antioxidanty neutralizují volné radikály v těle, čímž brání oxidačnímu poškození buněk.

Nadměrné množství volných radikálů a oxidační stres přispívají ke stárnutí organismu a jsou spojovány se vznikem civilizačních onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, rakovina či neurodegenerativní nemoci​.

Pravidelná konzumace zeleného čaje pomáhá udržovat rovnováhu a snižovat hladinu volných radikálů v organismu​.

Řada vědeckých studií prokázala antioxidační efekt zeleného čaje v praxi. Například studie publikovaná v Journal of the American College of Nutrition zjistila, že pití zeleného čaje významně zvyšuje antioxidační kapacitu krevní plazmy, což naznačuje lepší ochranu těla před oxidačním poškozením​.

Podobný výzkum v European Journal of Clinical Nutrition zaznamenal u konzumentů zeleného čaje nižší hladiny biomarkerů oxidačního stresu​.

Klíčový podíl na tom má právě EGCG, o němž studie v Journal of Nutrition uvádí, že dokáže snižovat množství volných radikálů v těle a zlepšovat celkovou antioxidační kapacitu organismu​.

Díky těmto účinkům může zelený čaj působit preventivně proti vzniku některých chronických onemocnění spjatých se stárnutím​ – samozřejmě při dodržení zásad zdravého životního stylu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) oficiálně uznal, že čajovník je antioxidant, tedy přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem​. 

Antioxidační působení zeleného čaje tak představuje základ mnoha jeho zdravotních benefitů popsaných v dalších částech.

Podpora metabolismu a kontrola hmotnosti

Zelený čaj je často zmiňován pro svůj pozitivní vliv na metabolismus a pomoc při kontrole tělesné hmotnosti. Hlavními aktivními látkami jsou v tomto směru katechiny (zejména EGCG) a kofein, které v organismu působí synergicky. Katechiny v zeleném čaji prokazatelně stimulují oxidaci tuků – usnadňují odbourávání tukových zásob tím, že zvyšují hladinu noradrenalinu, hormonu napomáhajícího štěpení tuků v tukových buňkách​.

Kofein zase mírně zvyšuje termogenezi (tvorbu tepla) a energetický výdej, čímž může zrychlit bazální metabolismus. Navíc kofein povzbuzuje fyzickou výkonnost, takže při cvičení spálíme více kalorií​.​

Účinky zeleného čaje na hubnutí byly zkoumány v řadě studií. Studie v American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že podávání extraktu ze zeleného čaje zvýšilo spalování tuků o 17 % ve srovnání s placebem – a to jak v klidu, tak během cvičení​.

Další klinický pokus publikovaný v Journal of Nutrition uvádí, že lidé, kteří pili zelený čaj po dobu 12 týdnů, zhubli v průměru o 2,9 kg více než kontrolní skupina​.

Přestože jde o relativně krátkodobou studii, naznačuje to významný potenciál zeleného čaje jako podpůrného prostředku při redukční dietě.

Co je však zásadní – účinky byly potvrzeny i souhrnem více studií. Metaanalýza 11 klinických studií (přes 600 účastníků) zveřejněná v International Journal of Obesity potvrdila, že konzumace zeleného čaje má statisticky významný pozitivní vliv na úbytek váhy. Průměrný pokles hmotnosti činil cca 1,3 kg.

Ačkoli tedy zelený čaj není „zázračný“ spalovač tuků, může napomoci redukci hmotnosti a udržení váhových úbytků v kombinaci se zdravou stravou a pohybem. Tyto poznatky reflektují i oficiální seznam zdravotních tvrzení – dle EFSA čajovník čínský podporuje metabolismus/oxidaci tuků a kontrolu tělesné hmotnosti​

V praxi se doporučuje pít zelený čaj pravidelně (cca 2–3 šálky denně) a ideálně před fyzickou aktivitou, což může zvýšit jeho efekt na spalování tuků​.

Zároveň je vhodné chápat zelený čaj jako doplněk zdravého životního stylu – nikoli jako jediný prostředek ke snižování váhy.

Zlepšení soustředění a duševní výkonnosti

Mnoho lidí pije zelený čaj pro povzbuzující účinky na mysl – zlepšení bdělosti, soustředění a celkové duševní pohody. Zelený čaj obsahuje zhruba 30–50 mg kofeinu na šálek, tedy méně než káva, přesto dost na pocítění stimulace centrálního nervového systému. Kofein v zeleném čaji pomáhá zahnat únavu a zlepšit pozornost tím, že blokuje receptory adenosinu v mozku​.

Adenosin je neurotransmiter navozující pocit únavy – jeho dočasné zablokování kofeinem vede k pocitu větší energie a ostražitosti​.

Díky tomu pravidelné pití zeleného čaje přispívá k odstranění pocitu vyčerpání a zvýšení mentální výkonnosti​.

Konzumace zeleného čaje byla spojena i se zlepšením nálady a rychlejšími reakcemi​, což potvrzuje subjektivní zkušenost mnoha konzumentů.

Na rozdíl od kávy má však zelený čaj povzbuzující efekt jemnější a dlouhodobější​. To se připisuje synergii kofeinu s další unikátní látkou zeleného čaje – L-theaninem. L-theanin je aminokyselina, která navozuje uvolnění a snižuje stres, aniž by způsobovala ospalost​.

V kombinaci s kofeinem podporuje stav tzv. „bdělé relaxace“ – člověk se cítí soustředěný, ale klidný. Podle výzkumu publikovaného v časopise Psychopharmacology skutečně kombinace L-theaninu s kofeinem zlepšuje koncentraci a mentální výkon při náročných úkolech mnohem více než samotný kofein​.

Jiná studie zaznamenala, že pití zeleného čaje vedlo ke zlepšení pracovní paměti a rychlosti reakcí ve srovnání s placebem​. Tyto účinky činí zelený čaj ideálním nápojem pro studenty, osoby s duševně náročným zaměstnáním či kohokoli, kdo potřebuje povzbudit mysl.

Efekt se dostavuje pozvolna a bez nepříjemných vedlejších projevů, jako je nervozita nebo podrážděnost, které někdy doprovázejí konzumaci silné kávy​.

Zelený čaj tak může pomoci zlepšit soustředění a současně podpořit relaxaci – což je jedinečná kombinace pro duševní výkonnost.

(Poznámka: Obsah kofeinu v zeleném čaji je třeba zohlednit u citlivých osob. Obecně se doporučuje nepřekračovat cca 300 mg kofeinu denně ze všech zdrojů. Těhotné a kojící ženy by měly příjem kofeinu výrazně omezit nebo konzultovat s lékařem​).

Prospěšné účinky na srdce a cévy

Velmi významným vědecky podloženým benefitem zeleného čaje je jeho pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Dlouhodobé populační studie ukazují, že pravidelní konzumenti zeleného čaje mají nižší riziko srdečních onemocnění a lepší kardiovaskulární prognózu.

Například rozsáhlá prospektivní studie publikovaná v prestižním časopise JAMA sledovala 40 530 dospělých Japonců po dobu 11 let a zjistila, že ti, kteří pili pět a více šálků zeleného čaje denně, měli o 26 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby oproti těm, kteří vypili méně než jeden šálek denně​. Současně byla u silných pijáků zeleného čaje zaznamenána také o 16 % nižší celková úmrtnost z jakýchkoli příčin​.

Tyto údaje naznačují, že zelený čaj může mít ochranný efekt na srdce a cévy při dlouhodobé konzumaci. Je pozoruhodné, že ve stejné studii se však nepotvrdilo snížení úmrtnosti na rakovinu, což naznačuje, že hlavní přínos spočívá právě v prevenci kardiovaskulárních onemocnění​.

​Mechanismy, jimiž zelený čaj prospívá kardiovaskulárnímu systému, jsou předmětem intenzivního výzkumu. Klíčovou roli hraje opět vysoký obsah katechinů s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Katechiny pomáhají snižovat hladinu LDL („špatného“) cholesterolu v krvi, čímž brzdí tvorbu aterosklerotických plátů v cévách​.

Zelený čaj rovněž přispívá ke zlepšení funkce cévní výstelky (endotelu) a podporuje lepší pružnost a rozšíření cév, což má pozitivní dopad na krevní tlak. Některé studie zaznamenaly mírné snížení krevního tlaku u osob, které pravidelně konzumují zelený čaj, což může pomoci v prevenci hypertenze​.

Dále bylo zjištěno, že zelený čaj může tlumit chronický zánět v organismu (např. snižovat hladiny zánětlivých markerů), což je důležité, protože chronický zánět přispívá k rozvoji aterosklerózy a srdečně-cévních nemocí. Celkově tedy zelený čaj působí na více frontách: zlepšuje lipidový profil, krevní tlak i zánětlivé parametry, a tím komplexně chrání kardiovaskulární systém​.

Zařazení zeleného čaje do každodenního režimu tak může být prospěšné pro srdce – samozřejmě jako doplněk, nikoli náhrada lékařem předepsané léčby či dalších preventivních opatření.

Vliv na hladinu cukru v krvi a prevenci diabetu

Další oblastí, kde věda objevila významné účinky zeleného čaje, je regulace hladiny krevního cukru a možná prevence diabetu 2. typu. Zelený čaj (resp. jeho polyfenoly) má schopnost ovlivňovat metabolismus sacharidů několika způsoby. Katechiny mohou zpomalovat vstřebávání cukrů ve střevě – studie prokázaly, že látky v zeleném čaji inhibují některé trávicí enzymy (např. amylázy) a transportéry glukózy ve střevní stěně​. Díky tomu se po jídle zvedá hladina krevního cukru pozvolněji a nedochází k tak prudkým glykemickým výkyvům.

Zároveň zelený čaj podporuje funkci slinivky: pokusy ukazují, že katechiny mohou zvyšovat sekreci inzulínu beta-buňkami slinivky břišní a chránit tyto buňky před poškozením zánětlivými cytokiny​.

Zlepšuje se také periferní citlivost na inzulín – inzulín účinněji pomáhá glukóze vstoupit do buněk – což přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi​.

Tyto vlastnosti vedou vědce k závěru, že pravidelné pití zeleného čaje by mohlo snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Některé epidemiologické studie skutečně naznačují nižší výskyt diabetu u populací s vysokou spotřebou zeleného čaje.

V Japonsku a Číně (kde je tradice pití zeleného čaje silná) je prevalence diabetu nižší, což vyvolalo hypotézu, že čaj může být jedním z ochranných faktorů.

Metaanalýza několika prospektivních studií publikovaná v BMJ například ukázala, že konzumace zeleného čaje byla spojena s mírně nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu v porovnání s nekonzumenty (relativní riziko kolem 0,9, tedy asi 10% snížení) – byť autoři podotýkají, že nelze vyloučit vliv dalších faktorů.

Každopádně mechanismy zjištěné v laboratorních a klinických studiích podporují roli zeleného čaje v udržení normální glykémie a metabolické rovnováhy​.

Pro diabetiky či osoby s rizikem diabetu může být zelený čaj vhodným nápojem (samozřejmě neslazený), který podpoří dietní a režimová opatření. Je však na místě zdůraznit, že zelený čaj nenahrazuje léčbu diabetu – může být pouze doplňkem zdravé životosprávy pro lepší kontrolu glykemie.

Další vědecky potvrzené přínosy zeleného čaje

Kromě výše uvedených hlavních oblastí má zelený čaj i řadu dalších příznivých účinků na zdraví, které byly pozorovány v různých studiích.​

​Mezi tyto benefity patří například podpora imunitního systému a přirozené obranyschopnosti. Zelený čaj má mírné antimikrobiální a antivirové účinky – katechiny dokáží narušovat membrány některých bakterií a virů, a tím bránit infekcím. Bylo zjištěno, že EGCG působí proti baktériím v ústní dutině, virům chřipky a dalším patogenům​.

Pravidelné popíjení zeleného čaje tak může přispět k lepší odolnosti vůči nachlazení a infekcím, což podporuje i tradiční zkušenost z Asie. Dle oficiálních zdrojů čaj také přispívá k normální funkci imunitního systému​, zejména díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem, které celkově zlepšují stav organismu.

Významný je rovněž přínos zeleného čaje pro zdraví dutiny ústní. Katechiny v čaji působí antibakteriálně proti bakteriím zubního plaku (Streptococcus mutans aj.) a pomáhají tak předcházet vzniku zubního kazu a zánětům dásní​.

Japonská studie publikovaná v Journal of Clinical Periodontology ukázala, že lidé pijící pravidelně zelený čaj měli nižší výskyt zubního kazu a onemocnění dásní než ti, kteří ho nepili​. Zelený čaj také snižuje zápach z úst – váže těkavé sirné sloučeniny způsobující halitózu a dezinfikuje ústní dutinu​.

Není proto náhodou, že se extrakty ze zeleného čaje přidávají do některých zubních past či ústních vod. Pro maximální užitek je vhodné nesladit čaj cukrem (ten by naopak podporoval růst bakterií v ústech).

Zelený čaj může mít pozitivní vliv i na kvalitu pokožky. Jako bohatý zdroj antioxidantů pomáhá chránit kožní buňky před poškozením UV zářením a volnými radikály, čímž přispívá k udržení zdravé, mladistvé pokožky​.

Určité studie zjistily, že aplikace extraktu zeleného čaje na kůži snižuje vznik poškození způsobeného UV zářením a může zpomalit projevy stárnutí kůže​.

Vnitřní konzumace čaje zase může zlepšovat hydrataci pleti a zmírňovat akné díky protizánětlivým účinkům.

Někteří výzkumníci také poukazují na možný ochranný efekt zeleného čaje proti neurodegenerativním onemocněním (např. Alzheimerově a Parkinsonově chorobě) – antioxidanty a L-theanin by mohly chránit neurony před poškozením a zlepšovat kognitivní funkce ve stáří​. Tyto směry výzkumu jsou však zatím předběžné.

Za zmínku stojí i příznivý vliv zeleného čaje na kosti. Populace s vysokou spotřebou čaje mají v některých studiích vyšší hustotu kostních minerálů a nižší riziko osteoporózy. Antioxidanty z čaje mohou chránit kostní buňky (osteoblasty) před oxidačním stresem a zánětem, čímž přispívají k udržení normálního stavu kostí. Například u starších žen v Japonsku bylo pozorováno pomalejší řídnutí kostí u těch, které pravidelně pily zelený čaj. I zde však platí, že jde o podpůrný vliv v rámci celkové výživy bohaté na vápník, vitamin D a pohyb.

Shrneme-li další přínosy:

  • zelený čaj jemně stimuluje fyzickou i psychickou vitalitu (eliminuje únavu, navozuje pocit energie)​,
  • přispívá k relaxaci a zvládání stresu,
  • může podpořit kvalitu spánku (pokud se pije s mírou a spíše v první polovině dne)
  • a celkově působí jako přírodní prostředek pro udržení rovnováhy organismu.

Všechny tyto účinky jsou samozřejmě závislé na rozumné konzumaci – typicky se uvádí kolem 2–4 šálků denně. Vyšší dávky nemusí přinést větší užitek a kvůli obsahu kofeinu mohou naopak způsobit nespavost či bušení srdce u citlivých jedinců.

Závěrem

Japonské zelené čaje představují jedinečný nápoj, který kombinuje tradici a lahodnou chuť s vědecky podloženými zdravotními benefity. Díky vysokému obsahu antioxidantů (zejména katechinů), L-theaninu a mírnému množství kofeinu mohou tyto čaje podporovat zdraví od hlavy až k patě: od zlepšení soustředění a nálady, přes pomoc s udržením zdravé váhy, až po ochranu srdce, cév, zubů, kůže či podporu imunity.

Zelený čaj tak lze bez obav doporučit jako součást zdravého životního stylu. Je však důležité vnímat jej jako doplněk stravy – nikoli všelék. Žádný jednotlivý nápoj či potravina nezajistí absolutní ochranu před nemocemi, pokud celková životospráva není vyvážená. V rámci pestré stravy, pravidelného pohybu a prevence však může šálek kvalitního japonského zeleného čaje každý den udělat pro naše zdraví znatelný pozitivní rozdíl – což potvrzuje jak dávná zkušenost, tak moderní věda​.

Pokud jste dočetli až sem, gratulujeme. Snažili jsme se článek napsat co nejkratší, ale zdravotních přínosů zeleného čaje je opravdu mnoho. Budeme rádi, pokud se o něj podělíte na svých sociálních sítích. Děkujeme.

​Zde jsou zdroje, které jsme použili:

  • PubMed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • Journal of the American College of Nutrition, European Journal of Clinical Nutrition, Journal of Nutrition, International Journal of Obesity, Psychopharmacology, JAMA, BMJ a další vědecké časopisy.

Oficiální organizace a portály:

 
Zveřejněno v: O čaji