
Umění přípravy matcha – váš průvodce čajovým rituálem
Příprava matcha není jen o nalití vody do misky s práškovým čajem. Je to okamžik, kdy se můžete na chvíli zastavit a být plně přítomni. Pojďme si společně projít cestu k dokonalému šálku tohoto výjimečného čaje.
Existují dva tradiční typy přípravy:
- Usucha: řidší čaj - běžnější. Pro každého hosta se připravuje miska čaje pouze pro něj. Dává se méně čaje a více vody.
- Koicha: hustší čaj - výjimečnější. Miska připraveného čaje se sdílí mezi hosty. U Koicha dáváme více čaje a méně vody.
Přesnější poměry najdete u každého čaje matcha.
Nicméně základ přípravy je pro oba čaje stejný.
Co budete potřebovat
- Kvalitní matcha čaj
- Bambusovou lžičku (chashaku)
- Bambusovou metličku (chasen)
- Jemné sítko
- Misku na matcha (chawan)
- Měkkou nebo filtrovanou vodu
- Teploměr (volitelné)
Krok za krokem k dokonalému šálku
1. Příprava prášku
Začněte jemným prosetím matcha prášku. Do misky nalejte horkou vodu, aby se miska zahřála. Vodu vylejte (doporučujeme misku vytřít do sucha) a odměřte požadované množství matcha prášku. Tento zdánlivě jednoduchý krok je základem hedvábně jemné textury vašeho čaje. Nevynechávejte prosetí čaje přes sítko. Je samozřejmě možné si čaj prosít dopředu, nicméně doporučujeme zahrnout do každé přípravy.
2. Tajemství správné vody
Kvalita vody a její teplota jsou další ze zásadních náležitostí pro dosažení nejlepší chuti matcha. Přiveďte vodu k varu a nechte ji zchladnout.
- V chladnějších měsících na 75–85 °C
- V teplejších dnech postačí 70–80 °C
Pro rychlejší ochlazení přelijte vodu mezi dvěma nádobami. Tento jednoduchý krok vám pomůže dosáhnout ideální teploty.
Tradiční je použití Yuzamashi (tradiční nádoba na chlazení vody), která ochladí vroucí vodu na optimálních 80 °C během pár sekund.
3. Moment harmonie
Do misky s prosátým práškem nalijte přibližně 70 ml připravené vody. Uchopte bambusovou metličku a začněte šlehat jemnými pohyby. Nejdříve pomalými pohyby a následně zrychlujte. Doporučujeme šlehat alespoň 15 sekund. Sledujte, jak se tmavě zelený prášek postupně mění v hedvábnou pěnu. Jakmile se vytvoří jemná pěna, zpomalte pohyby metličkou, aby povrch získal lesklou, sametovou texturu a odstranili jste případné větší bublinky, kterým se říká kapří oči.
4. Okamžik vychutnání
Matcha je nejlepší vypít ihned po přípravě, kdy jsou jeho jedinečné vlastnosti nejintenzivnější. "Správně" byste měli misku matcha vypít na 3-4 loky.
Váš rituál
Tradiční příprava v japonské čajové místnosti se drží přísných pravidel přípravy. Můžete prozkoumat i tuto cestu. Nicméně jak řekl Sen no Rikjú - čajový mistr v 16. století "připrav lahodnou misku čaje". A to je to nejdůležitější. Připravte si matchu tak, aby vám čaj chutnal. Je pouze na vás, jestli přípravu a pití čaje pojmete jako rituál nebo ne.
Tip: První přípravy možná nebudou dokonalé, ale i to je součástí cesty. S každým šálkem se budete zlepšovat a objevovat nové nuance tohoto výjimečného čaje.