Sencha příprava: jak správně připravit Senchu

Sencha: Cesta k harmonii všedního dne

Sencha je esencí japonské čajové kultury, každodenním společníkem na cestě k vnitřní rovnováze. Přestože jde o nejběžnější japonský zelený čaj, jeho svět je hluboký a rozmanitý. Kvalita se odráží nejen v chuti, ale i v celkovém prožitku z přípravy a pití.

Charakter čaje Sencha

Sencha v sobě ukrývá dvě základní složky:

  • Theanin: složka zodpovědná za chuť umami, dominantní ve vyšších třídách čaje
  • Katechin: prvek přinášející charakteristickou svíravost

Náčiní pro čajový rituál

Pro tradiční přípravu Sencha budete potřebovat:

  • Konvice kyusu
  • Čajové šálky
  • Čajová lžička
  • Miska yuzamashi na ochlazení vody

Tip pro začátečníky: Začněte s vybavením, které máte doma. K přípravě můžete použít běžnou konvičku a šálky. Důležitější než dokonalé náčiní je váš přístup k přípravě.

Krok za krokem k dokonalému šálku Sencha

  1. Odměření čaje
    • Pro jednu osobu přibližně 4 g (1,5-2 čajové lžičky) na 100 ml vody.
    • Pro více osob přičtěte 2 g čaje na každou osobu.
  2. Příprava vody
    • Optimální teplota pro Sencha je 70-80 °C.
    • Převařenou vodu nechte postupně zchladnout přeléváním. Nejdříve do konvice, pak do šálků a až pak do konvice. Doporučujeme použít Yuzamashi.
    • Pokud nemáte náčiní na přelévání, je možné na správnou teplotu počkat. Záleží na okolních podmínkách i nádobě, ve které voda chladne. Přibližně počítejte, že se uvařená voda ochladí na 80 °C za 4-6 minut.
    • Na jednu osobu použijte 100-200 ml vody.
  3. Správná teplota
    • Teplota pro zalití by měla být mezi 70-80 °C.
    • Lístky vložte do předehřáté konvice kyusu. To znamená, že jste do čajové konvice ještě předtím nalili vodu, kterou jste z ní poté vylili do připravených šálků. Díky tomuto postupu docílíte ochlazení vody na nižší teplotu. A zároveň voda nebude chladnout tak rychle, jako když byste vodu nalili do chladné konvičky.
  4. Louhování
    • U klasické Sencha dodržte 60 sekund pro první nálev.
    • U Sencha Fukamushi je doba louhování kratší: 40-45 sekund.
    • Dobu louhování je možné měřit pomocí hodinek.
    • Pro měření času lze použít i nádechy a výdechy. Průměrná délka jednoho cyklu nádechu a výdechu u člověka v klidovém stavu je přibližně 4-6 sekund. To odpovídá zhruba 10-15 dechům za minutu.
  5. Servírování (technika mawashi sogi)
    Pro zachování vyrovnané chuti ve všech šálcích:
    1. Nalijte postupně do všech šálků (1-2-3).
    2. Doplňte v opačném pořadí (3-2-1).
    3. Důležité: vylijte konvici do poslední kapky.
  6. Druhý nálev
    • S každým dalším nálevem můžete (a nemusíte) zvyšovat teplotu vody o 5-10 °C.
    • Můžete si “zaexperimentovat” i s dobou louhování. Lze ji prodlužovat nebo zkracovat podle teploty. Vyšší teplota = kratší doba louhování. A naopak.
    • Vychutnejte si odlišný charakter každého dalšího nálevu.

Umění vychutnávání

Sencha je průvodcem každodenním životem. Její příprava vás učí nacházet krásu v jednoduchosti a rovnováhu v běžných momentech. Každý šálek je příležitostí k zastavení se a uvědomění si přítomného okamžiku.


Příprava Senchy je více než rutina – je to každodenní připomínka toho, že i obyčejné věci mohou být výjimečné, pokud k nim přistupujeme s vědomím a respektem.

Zde si můžete rovnou přejít na výběr čaje Sencha či teaware: