Blog

Zelený čaj a obsah látek: kofein, katechin, theanin, vitamíny a další

130 Zobrazení
 

Japonský zelený čaj je často označován jako "vzácný lék" - a to nikoli bezdůvodně. Již ve 12. století buddhistický mnich Eisai, který přinesl do Japonska buddhismus a napsal první japonskou knihu o čaji, tvrdil, že zelený čaj je cenným lékem pro zdraví a dlouhověkost. A moderní věda mu dává za pravdu - zelený čaj je skutečně bohatý na přírodní prvky a živiny, které prospívají našemu zdraví.

Obsah hlavních látek v japonském zeleném čaji

Tabulka níže ukazuje obsah hlavních látek v různých typech japonského zeleného čaje (hodnoty jsou uvedeny na 100g čajových lístků):

Čaj Katechin (Tanin) (g) Kofein (g) Theanin/Aminokyseliny (g)
Matcha 10 3,2 30,6
Gyokuro 10 3,5 29,1
Sencha 13 2,3 24,5

Obsah vitamínů v japonském zeleném čaji

Japonský zelený čaj je také významným zdrojem vitamínů (hodnoty jsou opět uvedeny na 100g čajových lístků):

Čaj Vitamín A (μg) Vitamín C mg) Vitamín E (mg) Vitamín B1 (mg) Vitamín B2 (mg) Vitamín B3/Niacin (mg)
Matcha 29000 60 28,1 0,6 1,35 4
Gyokuro 21000 110 16,6 0,3 1,16 6
Sencha 13000 260 68,1 0,36 1,43 4,1

Stručný popis hlavních látek

Katechin (Tanin)

Katechin je bioflavonoid s antivirovými a antioxidačními vlastnostmi. Čajové lístky pěstované na přímém slunci (jako Sencha) obsahují nejvíce katechinu. Nejlépe se extrahuje ve vodě o teplotě nad 75-80°C.

Theanin

Čaj je jedinou rostlinou, která vytváří aminokyselinu theanin. Theanin stimuluje alfa mozkové vlny, které jsou spojeny s uvolněným, ale bdělým mentálním stavem. Gyokuro a Matcha jsou obzvláště bohaté na theanin, protože čajové lístky jsou před sklizní pěstovány ve stínu. Theanin se extrahuje jak při nízkých, tak při vysokých teplotách.

Kofein

Kofein v zeleném čaji zvyšuje kognitivní výkon, bdělost a energii. Zelené čaje s nejvyšším obsahem kofeinu jsou Matcha, Gyokuro a Sencha. Čaje Karigane (Sencha Karigane nebo Gyokuro Karigane) mají nižší obsah kofeinu.

Vitamíny a minerály

Zelený čaj obsahuje významné množství vitamínů A, C, E, skupiny B a niacinu. Je také bohatý na minerály včetně manganu, draslíku a vápníku.

Příjem prospěšných látek

U lístkových japonských čajů (Gyokuro a Sencha) se do vody extrahuje 30% až 50% prospěšných látek při trojitém louhování.

Matcha je rozemleta na prášek a při přípravě se zcela rozpouští ve vodě. Proto při konzumaci Matcha přijímáte veškeré obsažené látky včetně těch rozpustných v tucích (vitamín A, E, beta-karoten), které se běžným louhováním do vody neextrahují.

Pokud máte zájem o hlubší informace o látkách v zeleném čaji, doporučujeme:

Katechiny v zeleném čaji

Theanin v zeleném čaji

Kofein v zeleném čaji

Vitamíny a minerály v zeleném čaji

 
Zveřejněno v: O čaji