Kategorie blogu
Populární příspěvky





Japonský zelený čaj je často označován jako "vzácný lék" - a to nikoli bezdůvodně. Již ve 12. století buddhistický mnich Eisai, který přinesl do Japonska buddhismus a napsal první japonskou knihu o čaji, tvrdil, že zelený čaj je cenným lékem pro zdraví a dlouhověkost. A moderní věda mu dává za pravdu - zelený čaj je skutečně bohatý na přírodní prvky a živiny, které prospívají našemu zdraví.
Tabulka níže ukazuje obsah hlavních látek v různých typech japonského zeleného čaje (hodnoty jsou uvedeny na 100g čajových lístků):
Čaj | Katechin (Tanin) (g) | Kofein (g) | Theanin/Aminokyseliny (g) |
---|---|---|---|
Matcha | 10 | 3,2 | 30,6 |
Gyokuro | 10 | 3,5 | 29,1 |
Sencha | 13 | 2,3 | 24,5 |
Japonský zelený čaj je také významným zdrojem vitamínů (hodnoty jsou opět uvedeny na 100g čajových lístků):
Čaj | Vitamín A (μg) | Vitamín C mg) | Vitamín E (mg) | Vitamín B1 (mg) | Vitamín B2 (mg) | Vitamín B3/Niacin (mg) |
---|---|---|---|---|---|---|
Matcha | 29000 | 60 | 28,1 | 0,6 | 1,35 | 4 |
Gyokuro | 21000 | 110 | 16,6 | 0,3 | 1,16 | 6 |
Sencha | 13000 | 260 | 68,1 | 0,36 | 1,43 | 4,1 |
Katechin je bioflavonoid s antivirovými a antioxidačními vlastnostmi. Čajové lístky pěstované na přímém slunci (jako Sencha) obsahují nejvíce katechinu. Nejlépe se extrahuje ve vodě o teplotě nad 75-80°C.
Čaj je jedinou rostlinou, která vytváří aminokyselinu theanin. Theanin stimuluje alfa mozkové vlny, které jsou spojeny s uvolněným, ale bdělým mentálním stavem. Gyokuro a Matcha jsou obzvláště bohaté na theanin, protože čajové lístky jsou před sklizní pěstovány ve stínu. Theanin se extrahuje jak při nízkých, tak při vysokých teplotách.
Kofein v zeleném čaji zvyšuje kognitivní výkon, bdělost a energii. Zelené čaje s nejvyšším obsahem kofeinu jsou Matcha, Gyokuro a Sencha. Čaje Karigane (Sencha Karigane nebo Gyokuro Karigane) mají nižší obsah kofeinu.
Zelený čaj obsahuje významné množství vitamínů A, C, E, skupiny B a niacinu. Je také bohatý na minerály včetně manganu, draslíku a vápníku.
U lístkových japonských čajů (Gyokuro a Sencha) se do vody extrahuje 30% až 50% prospěšných látek při trojitém louhování.
Matcha je rozemleta na prášek a při přípravě se zcela rozpouští ve vodě. Proto při konzumaci Matcha přijímáte veškeré obsažené látky včetně těch rozpustných v tucích (vitamín A, E, beta-karoten), které se běžným louhováním do vody neextrahují.
Vitamíny a minerály v zeleném čaji