Blog

Japonský čaj: Od roku 805 po současnost 💚

91 Zobrazení
 

Historie japonského zeleného čaje: Od mnichů po luxusní nápoj

Vydejte se s námi na fascinující cestu historií nápoje, který už více než 1200 let utváří japonskou kulturu a ovlivňuje životy milionů lidí.

Příchod čaje do Japonska

V roce 805 se do Japonska vrátili buddhističtí mniši Saicho a Kukai ze svých studií v Číně. S sebou přivezli mladé čajové stromky - dar, který navždy změnil japonskou kulturu. O necelých 400 let později, v roce 1191, přišel zlomový moment - mnich Eisai zpopularizoval pití čaje pro jeho zdravotní účinky. Ve stejném období začali první farmáři v oblasti Uji (Kjóto) s pěstováním zeleného čaje.

Eisai svou vizi podpořil v roce 1211 sepsáním první japonské knihy o čaji: KISSA YOHJYOH KI. Toto dílo položilo teoretické základy japonské čajové kultury.

Obuku - místo, kde se zrodila legenda

Oblast Obuku je považována za kolébku slavného čaje Uji. V roce 1271 zde mnich Kohken vysadil první čajové stromky. I když má Obuku v průměru pouhých 600 metrů, jeho význam pro japonský čaj je nedocenitelný.

Co činí Obuku výjimečným?

  • Jedinečná geografie horského údolí s potůčky
  • Minerálně bohatá půda 
  • Mlžné klima s dokonalou rovnováhou teplých dnů a chladných nocí
  • Mírné větry, které zabraňují tvorbě mrazu

Čaj z oblasti Obuku byl tak výjimečný, že se dodával přímo japonským císařům. Tato tradice trvala mnoho staletí.

Sohen Nagatani - muž, který demokratizoval čaj

Rok 1738 přinesl revoluci ve zpracování čaje. Sohen Nagatani (1681-1778) vyvinul metodu Uji, která se používá dodnes. Před jeho inovací existovaly pouze dva druhy čaje:

  • Matcha - drahý čaj dostupný pouze šógunům a šlechtě
  • Bancha (Houjicha) - hnědý čaj pro běžné obyvatele

Nagatani chtěl zpřístupnit kvalitní zelený čaj všem. Jeho metoda:

  • Nahradila tradiční pražení a sušení
  • Zachovala čerstvou chuť a aroma
  • Umožnila efektivnější výrobu
  • Položila základ pro moderní čaje Sencha a Gyokuro

Zrození luxusního Gyokuro

Příběh exkluzivního čaje Gyokuro začíná šťastnou náhodou. V roce 1835 se obchodník Kahei Yamamoto VI. pokoušel napodobit proces výroby čaje Tencha v oblasti Ogura. Jeho "neúspěch" vedl k vytvoření čaje s kulatými lístky a překvapivě vynikající chutí.

V roce 1841 Shigejyuro Eguchi tento objev zdokonalil a pojmenoval ho "Gyokuro" (Nefritová rosa).

Kombinoval:

  • Listy používané pro Matcha
  • Nagataniho metodu zpracování
  • Zastínění rostlin před sklizní

Tradiční zpracování a přeprava

Před mechanizací bylo zpracování čaje nesmírně náročné:

  • Jeden pracovník zvládl za den zpracovat pouze 4 kg čaje
  • Počáteční zpracování trvalo 4 hodiny
  • Dnes stejné množství zpracuje továrna za zlomek času (400-800 kg denně)

Ocha Tsubo Dohtyu

Ceremoniální cesta prvního jarního čaje z Uji do Eda (dnešní Tokio). Tato cesta demonstrovala výjimečné postavení čaje z Uji, který byl vysoce ceněn šógunem a šlechtou. Oblast Uji si svou pověst producenta nejkvalitnějších japonských zelených čajů udržela dodnes.

Zajímavosti o cestě Ocha Tsubo Dohtyu:

  • 500 km pěšky
  • 12-14 dní cesty
  • Přísná pravidla včetně pokleknutí feudálních pánů při průchodu průvodu
  • Běžní lidé nesměli pít první sklizeň před dokončením cesty

Matcha - cesta k dokonalosti

Historie Matcha je příběhem neustálého zdokonalování.

Hlavní historické milníky:

  • 14. století: Začátek používání kamenného mlýnku
  • 15.-16. století: Zavedení zastínění TANA pro zjemnění chuti
  • Konec 16. století: Sen no Rikyu ustanovil čajový obřad
  • 18. století: Zdokonalení techniky hnojení vedlo k současné jemné chuti

Kuchikiri no Gi - oslava zralého čaje

Tradiční podzimní ceremonie v chrámu Kosho symbolizuje důležitost zrání čaje a přestavuje:

  • Sběr vody z mostu Uji podle tradice Hideyoshi Toyotomi
  • Slavnostní otevření čajových nádob
  • Příprava čaje hlavou čajové školy
  • Obětování předkům

Čaj jako tradiční dar

V japonské kultuře je zelený čaj ceněným darem symbolizujícím:

  • Přání zdraví a dlouhověkosti
  • Úctu a respekt
  • Spojení s tradicí

 
Zveřejněno v: Historie