Kategorie blogu
Populární příspěvky





Vydejte se s námi na fascinující cestu historií nápoje, který už více než 1200 let utváří japonskou kulturu a ovlivňuje životy milionů lidí.
V roce 805 se do Japonska vrátili buddhističtí mniši Saicho a Kukai ze svých studií v Číně. S sebou přivezli mladé čajové stromky - dar, který navždy změnil japonskou kulturu. O necelých 400 let později, v roce 1191, přišel zlomový moment - mnich Eisai zpopularizoval pití čaje pro jeho zdravotní účinky. Ve stejném období začali první farmáři v oblasti Uji (Kjóto) s pěstováním zeleného čaje.
Eisai svou vizi podpořil v roce 1211 sepsáním první japonské knihy o čaji: KISSA YOHJYOH KI. Toto dílo položilo teoretické základy japonské čajové kultury.
Oblast Obuku je považována za kolébku slavného čaje Uji. V roce 1271 zde mnich Kohken vysadil první čajové stromky. I když má Obuku v průměru pouhých 600 metrů, jeho význam pro japonský čaj je nedocenitelný.
Čaj z oblasti Obuku byl tak výjimečný, že se dodával přímo japonským císařům. Tato tradice trvala mnoho staletí.
Rok 1738 přinesl revoluci ve zpracování čaje. Sohen Nagatani (1681-1778) vyvinul metodu Uji, která se používá dodnes. Před jeho inovací existovaly pouze dva druhy čaje:
Nagatani chtěl zpřístupnit kvalitní zelený čaj všem. Jeho metoda:
Příběh exkluzivního čaje Gyokuro začíná šťastnou náhodou. V roce 1835 se obchodník Kahei Yamamoto VI. pokoušel napodobit proces výroby čaje Tencha v oblasti Ogura. Jeho "neúspěch" vedl k vytvoření čaje s kulatými lístky a překvapivě vynikající chutí.
V roce 1841 Shigejyuro Eguchi tento objev zdokonalil a pojmenoval ho "Gyokuro" (Nefritová rosa).
Kombinoval:
Před mechanizací bylo zpracování čaje nesmírně náročné:
Ceremoniální cesta prvního jarního čaje z Uji do Eda (dnešní Tokio). Tato cesta demonstrovala výjimečné postavení čaje z Uji, který byl vysoce ceněn šógunem a šlechtou. Oblast Uji si svou pověst producenta nejkvalitnějších japonských zelených čajů udržela dodnes.
Zajímavosti o cestě Ocha Tsubo Dohtyu:
Historie Matcha je příběhem neustálého zdokonalování.
Hlavní historické milníky:
Tradiční podzimní ceremonie v chrámu Kosho symbolizuje důležitost zrání čaje a přestavuje:
V japonské kultuře je zelený čaj ceněným darem symbolizujícím: